Is Naaldwijk de gezondste Alfa-vestiging van het land? Duurzaamheid
Elke zes maanden op kosten van de baas je gezondheid laten checken. Klinkt aantrekkelijk. En dat is het ook, zegt Wendy Bogaard, directiesecretaresse en lid van de werkgroep vitaliteit bij Alfa in Naaldwijk. “De halfjaarlijkse health checks worden heel erg gewaardeerd. Medewerkers zijn veel meer met gezondheid bezig.” Inmiddels volgen meer Alfa-vestigingen het goede en gezonde voorbeeld uit het Westland. “Gaaf om te zien dat zoveel mensen binnen Alfa hiermee bezig zijn.”
Hoe kom je er eigenlijk bij om elke zes maanden je medewerkers helemaal door te lichten? Wendy: “Een van de pijlers in het beleidsplan van Alfa is dat we een aantrekkelijke werkgever willen zijn. Daar hoort vitaliteit ook bij, concludeerden we. De werkgroep vitaliteit is opgezet omdat we meer aan de vitaliteit van medewerkers willen doen. We vinden het belangrijk dat ze lekker in hun vel zitten en zich fit voelen. Zo is het begonnen. We zijn de koekjes op kantoor gaan vervangen door fruit, we hebben af en toe een gezonde-soepdag op kantoor en medewerkers die jarig zijn trakteren niet altijd meer op gebak maar bijvoorbeeld op een smoothie. Ook hebben we hoog-laag bureaus aangeschaft en bureaufietsen voor collega’s die het fijn vinden om af en toe staand te werken of tijdens het werken in beweging te zijn.”
Elk half jaar de conditie meten
In Westland Gezond – praktijk voor voeding, beweging en leefstijl - vond Wendy een ideale partner. Sinds 2018 meten de specialisten elk half jaar de conditie van de Alfa-medewerkers. Deelname aan een check is geheel vrijwillig en blijft anoniem. “Ik merk dat medewerkers het fijn vinden, ze vinden het leuk. Van de tachtig medewerkers op kantoor doen er ruim vijftig mee aan de checks. Sommigen hebben alleen de eerste keer meegedaan en vinden dat genoeg. Andere medewerkers vinden dat ze al veel bezig zijn met gezondheid en voeding en geen extra hulp nodig hebben. En dat respecteren we”, zegt Wendy.
Professioneel opgezette health checks
De checks zijn professioneel van opzet. De eerste keer is een uitgebreide check, die 1,5 uur duurt. De volgende checks duren ongeveer een uur. In zo’n check wordt de conditie gemeten, die aangeeft hoe een medewerker ervoor staat. Daarnaast komen veel indicatoren voor de gezondheid voorbij: gewicht en lengte voor de BMI-index, de bloeddruk, de spiermassa, het cholesterolgehalte en nog veel meer. Wendy: “Er wordt ook over voeding gesproken, over beweging. ‘Wat zijn je doelen, wat wil je bereiken?’ Dat wordt genoteerd, je krijgt een mail met wat er is afgesproken en een half jaar later wordt het weer bekeken.” Ook de metabolische leeftijd (de ‘fysieke’ leeftijd van het lichaam) wordt berekend. “Dat hoor je natuurlijk meteen op de werkvloer: hoe oud ben jij eigenlijk?”
Al effect merkbaar?
Door corona lagen de health checks een jaartje stil. In mei zijn de metingen hervat, eind van het jaar is de volgende. Is er heel misschien al iets van een effect merkbaar? “Ja. Ik heb echt het idee dat medewerkers meer met voeding bezig zijn. Ik zie dat een gebakje vaker wordt afgeslagen, dat medewerkers gezond beleg op de boterham doen. Ook met beweging zijn collega’s meer bezig. Lunchwandelen bijvoorbeeld: wie gaat er een half uurtje mee?”
Andere vestigingen volgen
Naaldwijk is de eerste Alfa-vestiging die actief met vitaliteit aan de slag ging. Inmiddels duiken ook andere vestigingen bovenop de gezondheidstrend. “Recepten en blogs van Westland Gezond deel ik op ons intranet. Andere vestigingen zien daardoor wat we aan het doen zijn. Westland Gezond heeft een keer een presentatie gegeven tijdens een landelijke Alfa Leerdag. Zo is de vitaliteit ook op andere kantoren meer gaan spelen. Afgelopen januari riep het hoofdkantoor uit als de maand van de vitaliteit. We hebben toen landelijk een vitaliteit challenge gedaan. Iedereen gaf het aantal beweegminuten per week door en één vestiging kwam als winnaar uit de bus. In die maand hebben we ook een orthomoleculair therapeut in de arm genomen die een e-learning heeft gegeven over het belang van gezonde voeding. Daar waren toch zo’n vierhonderd deelnemers. Gaaf om te zien dat zoveel mensen hiermee bezig zijn. Misschien komt dat nu ook wel deels door corona. Mensen hebben veel thuisgewerkt, hadden vaak minder beweging, misschien de spanning van de kinderen die niet naar school konden.”
‘Ik ben wel een snoeper’
Ook Wendy zelf heeft haar voedingspatroon omgegooid. “Ik merk dat ik er zelf ook meer op let. Ja, er is voor mij wel een wereld opengegaan. Ik dacht altijd dat ik gezond at. Maar ik ben ook wel een snoeper, weet ik van mezelf. Ik snoep nu veel minder tussendoor, beperk het aantal maaltijden om mijn darmen rust te gunnen. Ik voel me beter. Fitter.”
Eén toevoeging nog, zegt Wendy. “Het is niet zo dat we het doen om het ziekteverzuim terug te dringen. Dat is al heel laag in Naaldwijk. We vinden gezondheid bij Alfa gewoon heel belangrijk. Daarom bieden we die health checks aan. We noemen de checks ook tijdens de sollicitatiegesprekken. En we merken dat het ook door potentiële nieuwe medewerkers heel erg wordt gewaardeerd.”